Smaki Majorki: czego musisz tu spróbować?

Smaki Majorki: czego musisz tu spróbować?

Ta hiszpańska wyspa od lat jest chętnie odwiedzana przez polskich turystów. Wczasy na Majorce to wyjątkowa okazja do zwiedzenia kolonialnych miasteczek oraz wypoczynku na plaży. Majorka może też oczarować swą dietą, a tutejsze przysmaki z pewnością zasługują na zainteresowanie. Jakich potraw warto spróbować w czasie pobytu na wyspie?

Czego należy spróbować będąc na Majorce?

Kuchnia Majorki ukształtowała się pod wpływem wielu czynników i ludów, które pojawiały się na wyspie w jej długiej historii. Wpływy kuchni rzymskiej i arabskiej są tu doskonale widoczne. Swą obecność zaznaczyła tu również kuchnia żydowska, która dobrze wkomponowała się w wyspiarskie menu. Bardzo silnie zaznacza się tu również dieta hiszpańska: aragońska, katalońska i kastylijska. W gronie najpopularniejszych na wyspie składników znajdują się cytrusy oraz kapary, częstym dodatkiem są też migdały oraz figi. Z mięs preferowana jest wieprzowina oraz mięso z królika, na których brak na wyspie narzekać nie można. Ryby i owoce morza są tu równie ważnym składnikiem menu. Wędzone sery, mięsa i wędliny to kolejne lokalne przysmaki, których warto spróbować na wyspie. W gronie klasycznych dań Majorki znajduje się również hiszpańskie tapas, w tym tortilla, oraz tumbet – gulasz z bakłażana, cukinii i pomidorów. Popularne są tu również smażone podroby, które podaje się z cebulą, pomidorami oraz ziemniakami. Kto nie może się doczekać, aby spróbować hiszpańskich smaków, już dzisiaj przedstawiamy poniżej przepis na Hiszpańską tortillę.

Przepis na hiszpańską tortillę

Składniki na dwie porcje

  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli
  • oliwa
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie w cienkie plastry. Cebule pokroić w cienkie talarki. Na patelni należy rozgrzać oliwę i dodać ziemniaki. Na średnim ogniu smażymy ziemniaki około 6-7 minut. Następnie dodajemy cebulę i również smażymy 6-7 minut. Następnie patelnie zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez sitko oliwę. W osobnej misce ubijamy jajka i mieszamy je z usmażonymi ziemniakami i cebulą. Dodajemy Szczypę soli do smaku. Ponownie rozgrzewamy oliwę i dodajemy jajka pomieszane z ziemniakami i cebulą. Smażymy około 3 minut, a następnie obracamy omlet na druga stronę i również smażymy około 3 minut. Smacznego!!!

 

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta

Facebook

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar