Jak ułatwić sobie gotowanie w kuchence mikrofalowej
Kilka porad jak ułatwić sobie gotowanie w kuchence mikrofalowej.
- Gotowanie jajek
Jak wiemy, odgrzewanie jajka ze skorupką w mikrofalówce może skończyć się tragedia. Jeżeli chcemy uzyskać nie wymieszaną jajecznicę wystarczy przez 30 sekund podgrzewać na talerzu odrobinę masła, następnie wbić do środka jajko i podgrzewać przez kolejne 45 sekund. Jeżeli zaś chcemy jajko na miękko – wystarczy talerzyk wypełnić wodą, wbić całe jajko i przykryć kolejnym talerzykiem. Taką konstrukcję podgrzewamy przez 60 sekund. Pyszny i szybki sposób na jajko z mikrofalówki. - Pasteryzowanie ziemi przed sadzeniem
Jakkolwiek to brzmi – można spasteryzować ziemię przed wsadzeniem do niej roślin – lepiej przecież zabić bakterie i różne drobnoustroje aby zapobiegać przyszłym problem z roślinami. Wystarczy wypełnić papierowy worek ziemią i wsadzić do mikrofalówki na kilkanaście minut. Pamiętajmy aby ziemia była wilgotna przed wsadzeniem jej do mikrofali – inaczej się ona nie podgrzeje. - Aby wycisnąć więcej soku z cytryny lub limonki, wystarczy wsadzić ją na około 15 sekund do mikrofalówki. Warto również zamrozić te owoce wcześniej i rozmrażać je – uzyskamy wtedy jeszcze więcej soku.
- Podgrzewanie produktów w mikrofalówce będzie efektywniejsze jeżeli będziemy to robić w okrągłych opakowaniach. Wynika to przede wszystkim z tego, że rogi pojemników, otrzymują więcej energii przez co jedzenie jest ogrzewane nierównomiernie.
- Chrupiący boczek – aby uzyskać pyszny i chrupiący boczek z mikrofalówki wystarczy na talerzu ustawić miskę do góry dnem. Na niej umieszczamy plasterki boczku. Mikrofalówka, będzie ogrzewała boczek a cały tłuszcz spłynie po ściankach miski na dno talerza.
- Przywróć płynność skrystalizowanemu miodowi. Do słoika z miodem, wlej odrobinę wody (maksimum łyżkę!) i wstaw do mikrofalówki na 30 – 60 sekund. Miód będzie płynny!
- Na sam koniec kilka porad aby utrzymać naszą kuchenkę w czystości. Przekrój cytrynę na pół i zamaczając w wodzie wytrzyj ścianki. Jeżeli potrzebujesz czystej i zdezynfekowanej gąbki lub szmatki, włóż ją zwilżoną do mikrofali a następnie podgrzej – usunięcie brudu nie będzie problemem.
Kilka porad jak ułatwić sobie gotowanie w kuchence mikrofalowej.