Podróże po daniach narodowych – Anglia

Śniadanie angielskie

Dzisiaj, zgodnie z obietnicą z poprzedniego newsa, wybierzemy się w podróż do Wielkiej Brytanii, by tam zasmakować tradycyjnego śniadania na gorąco.

Podobno, gdy Anglik nie rozpocznie dnia od ciepłego śniadania bo przykładowo zaśpi i nie zdąży przygotować, już może zapomnieć o dobrym dniu. Bowiem podstawą każdego dobrze zapowiadającego się dnia jest właśnie śniadanie na gorąco. Być może wynika to pogody, jaka panuje w Wielkiej Brytanii. Z reguły chłodne i pochmurne dni same wymuszają chęć zjedzenia czegoś ciepłego z samego rana. Ciepły posiłek rozgrzewa organizm zaraz po przebudzeniu i nie pozwala na jego wychłodzenie aż do obiadu. Po obiedzie jeszcze ciepła herbatka o 16.00 i nawet pochmurny, mglisty dzień może się zrobić kolorowy.

Z czego składa się angielskie śniadanie na gorąco?

Podstawą jest oczywiście wędzony boczek, kiełbaski i jajka, a więc składniki energetyczne, krzepiące, utrzymujące organizm w cieple przez dłuższy czas. A oto poniżej lista składników niezbędna do przygotowania dwóch porcji, czyli śniadania dla dwojga.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kiełbaski
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 pomidor śliwkowy
  • 2 pieczarki
  • 100 ml bulionu
  • szczypta tymianku
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 2 plastry kaszanki po 1,5 cm
  • 2 jaja
  • Masło
  • Olej
  • Chleb tostowy
  • Sól do smaku

Najpierw podsmażamy kiełbaski z każdej strony na oleju by były chrupiące, następnie wrzucamy na patelnię wędzony boczek (może być pokrojony lub w plastrach – zależy, jak kto woli) i pomidora śliwkowego. Pomidora można przekroić na pół, wówczas jego grillowanie zajmuje około 6 minut. Przy przygotowywania tego posiłku trzeba bardzo pilnować czasu smażenia. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki na maśle. A następnie wlewamy bulion z odrobiną tymianku i rozgnieciony czosnek. Gotujemy wszystko razem około 15 minut. Na tej samej patelni, co kiełbaski smażymy kaszankę około 5 minut. Między czasie przygotowujemy jajka. Mogą być gotowane, smażone lub w postaci jajecznicy. Wszystko podajemy razem na podgrzanym talerzu z kromką chleba tostowego. Smacznego!

 

 

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta

Facebook

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar