Olej z pestek winogron w naszej kuchni

Olej z pestek winogron w naszej kuchni
Olej z pestek winogron w naszej kuchni

Moda na zdrowe odżywianie się trwa w najlepsze, czego efektem jest coraz szersza wiedza na temat tych produktów spożywczych, które mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jednym z tych dodatków, dzięki którym nasza dieta stanie się ciekawsza, zdrowsza i bardziej wartościowa, jest olej z pestek winogron. Dlaczego warto sięgać po ten olej? W jaki sposób może się dzięki niemu zmienić nasza dieta?

Czy warto sięgać po olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron to cenny składnik zdrowego menu. W chwili, gdy pojawi się on w naszej diecie, możemy liczyć na wiele korzyści. Olej z pestek winogron to olej z pierwszego tłoczenia, który z powodzeniem można wykorzystać w trakcie sporządzania smacznych i zdrowych sałatek. Będzie on jednocześnie cennym dodatkiem do wielu surówek oraz innych przysmaków, które trudno wyobrazić sobie bez dodatku oleju. Na tym jednak możliwości wykorzystania zdrowego i smacznego oleju z pestek winogron się nie kończą. Jego obecność coraz częściej uwzględniają i te przepisy, dzięki którym możemy przygotować smaczne desery – słodkie przekąski, które – dzięki dobrze dobranym składnikom – również mogą stać się integralną częścią zdrowej diety. Olej z pestek winogron można też wykorzystać jako jeden z ciekawszych składników owocowych sałatek. Jako dodatek do naszej diety sprawdzi się on doskonale, stając się alternatywą dla innych, mniej zdrowych olejów. Wprowadzenie tego oleju do swej kuchni to niewielka zmiana, która przyniesie nam wiele korzyści.

Olej z pestek winogron – nie tylko w kuchni?

Oprócz możliwych zastosowań oleju z pestek winogron, o których mowa powyżej, ma on również zastosowanie w kosmetyce. Zawarta w nim duża dawka witaminy E, która ma właściwości odmładzające, sprawia, że olej z pestek winogron jest cennym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych. Dodatkowo ma właściwości nawilżające, dzięki czemu skóra staje się elastyczna i jedwabiście miękka.

Podsumowanie

Ze względu na duże walory zdrowotne oraz możliwe wykorzystanie w kosmetyce, olej z pestek winogron staje się coraz bardziej popularnym specyfikiem, po który sięgamy chętniej niż dotychczas.

 

  • pikolo

    Ale dorodne wiznogronka na zdjęciu, mniam, am

    • aisia

      Tez mi zrobiliście smaka

  • Winogronka

    Ja wolę ten olej niż oliwę z oliwek

    • kamiilka

      Oliwa z oliwek chyba zdrowsza

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta

Facebook

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar