Dlaczego babcine przepisy były takie dobre

pexels-photo-833109

Na pewno pamiętamy rosół u babci z czasów młodości, lub ciasta które babcia piekła. Dlaczego dania podawane przez babcie były takie smaczne, a gdy próbujemy je odtworzyć na przykład z przepisów, które można znaleźć w internecie już nie smakują tak dobrze? Możliwą opcją jest to, że po prostu mamy inne wspomnienia niż było naprawdę – ale jednak nie zawsze tak jest. Domowe przepisy po prostu mają swój urok, i często są dużo smaczniejsze niż te „masowe”, czyli takie które są do znalezienia w gazetach kucharskich lub internecie. W tym wpisie przeczytacie, dlaczego babcine przepisy były takie dobre.

Naturalne składniki

To może być powód numer jeden. Dzisiaj jeżeli przyrządzamy jakieś danie, to w całości ze składników które kupimy w sklepie. Kiedyś było inaczej – nasze babcie prawdopodobnie używały do dania tego, co same wyhodowały w ogródku. Dlatego te potrawy były takie smaczne i z apetytem je wcinaliśmy. Pomidory, ziemniaki, ogórki i wszystkie inne warzywa, które wyhodowaliśmy samemu, bez użycia żadnych sztucznych spryskiwaczy bądź też nawozów mają sto razy lepszy smak niż te kupione w markecie. Dlatego też warto jest posadzić w swoim ogródku (jeżeli go mamy) kilka pomidorów, może i nawet ogórki, fasolkę itp. Nie będzie to może i dużo – ale przynajmniej kilka razy odświeżymy sobie smak z młodości.

Przepisy podawane z pokolenia na pokolenie

Babcine przepisy to nie są byle jakie przepisy – prawdopodobnie były przekazywane z pokolenia na pokolenie i ciągle dopracowywane. Dlatego właśnie dania przyrządzone z ich pomocą były aż tak smaczne. W przeciwieństwie do dzisiejszych przepisów, które nastawione są na zrobienie jak największej ilości dania – to kiedyś przepisy polegały na tym, żeby zrobić potrawę jak najsmaczniejszą. W dzisiejszych czasach smak potrawy uzyskuje się często głównie za pomocą różnych przypraw, które są dawane w olbrzymich ilościach – kiedyś przyprawy były stosowane w małych ilościach, raptem kilka ziarenek na całe danie. Podkreślały smak, a nie nadawały zupełnie inny, przez co danie smakowało naprawdę dobrze.

  • Gaba

    rosołek od babci! pychota!

  • kubol

    Jedliście kiedyś takie naturalne warzywa, bez żadnych chemikaliów? Są super

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta

Facebook

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar