Niezwykłe przyprawy. Oliwka europejska

Niezwykłe przyprawy. Oliwka europejska
Niezwykłe przyprawy. Oliwka europejska

Coraz częściej pojawia się na polskich stołach, coraz większa jest nasza wiedza na temat możliwości jej zastosowania. Oliwka europejska to jedna z tych roślin, które stały się popularne najpierw w kuchni śródziemnomorskiej i wraz z nią pobiły niemal cały świat. Dziś to ważna przyprawa oraz istotny składnik wielu dań. W jaki sposób można korzystać z tej rośliny? Jakimi właściwościami może nas zaskoczyć oliwka? Z czym ją łączyć i jak jeść?

Czym jest oliwka europejska?

Oliwka europejska swą popularnością poza granice Europy wykroczyła już w czasach starożytnych. Już wtedy była chętnie uprawiana nie tylko w południowej części Starego Kontynentu, ale i w Azji Mniejszej czy też na Krymie. Obecnie oliwka znana jest niemal na całym świecie. Z jej uprawami można zetknąć się w Ameryce oraz w Indiach, uprawiana jest także w odległej Australii. Oliwki kuszą przede wszystkim swym składem. W ich owocach znajduje się sporo tłuszczów, stąd też nie brak plantacji zakładanych z myślą o produkcji oliwy – zdrowego tłuszczu, z którego można bez obaw korzystać w kuchni. Owoce oliwki mogą też zmienić się w ważny dodatek do innych potraw. Konserwowane i marynowane pojawiają się w wielu daniach. Solo nie mają zbyt wielu smakoszy, chociaż zdarzają się takie wytrawne podniebienia. Niemal każdy przepis na pizzę lub włoską czy grecką sałatkę uwzględnia obecność w tym daniu oliwek. Wiele ciekawych receptur z oliwkami w roli głównej pochodzi z hiszpańskiej Andaluzji. W tym regionie oliwki są szczególnie popularne, a jednym z ciekawszych dań są tu oliwki faszerowane.

Do czego używamy oliwek w Polsce?

Oliwki dodawane są głównie do pizzy i sałatki greckiej. Jednakże oliwki marynowane mają w Polsce jeszcze jedno  lubiane zastosowanie. Są składnikiem szaszłyków warzywnych, gdzie występuje w towarzystwie mozzarelli. Na patyczek nabijamy pomidor koktajlowy, mozzarellę w mini kulkach, oliwkę, listek mięty i tak naprzemiennie. Taki szaszłyk króluje teraz na stołach jako szybka przekąska.

 

 

 

  • Ola_z_przedszkola

    Jak tylko zobaczyłam nagłówek z pytaniem gdzie używamy oliwek, to od razu pomyślałam o pizzy. I widzę że nie jestem w tym przypadku odosobniona

    • Zarka

      Jeszcze mozna na szaszłyki z mozarellą i pomidorami koktajlowymi

  • patrycja

    ja lubie oliwkę tylko z jakimś daniem. Moja koleżanka normalnie je lyżkami ze słoika Leee

    • arturo54

      masz dziwną koleżankę

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta

Facebook

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar