Kuchnia japońska

Kuchnia japońska uchodzi za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Dowodem na to jest choćby długowieczność Japończyków oraz bardzo niski stopień otyłości w tym kraju. W czym tkwi sekret kuchni japońskiej? Z pewnością w dużym spożyciu ryb oraz częstym spożywaniu warzyw.

Ryby w kuchni japońskiej

Japonia jest archipelagiem wysp stąd naturalne, że głównym spożywanym w niej mięsem, jest mięso rybie oraz owoce morza. Przygotowywane są na różne sposoby, znane nam panierowanie i smażenie w głębokim tłuszczu, pieczenie i duszenie. Jednak najbardziej charakterystycznym daniem jest sushi, czyli spożywanie surowej ryby z ryżem i dodatkami warzywnymi, wasabi i sosem sojowym. Jest to zawsze danie najwyższej jakości, koniecznie przygotowane ze świeżych ryb i bardzo starannie wykonane.

Ryż w kuchni japońskiej

Ryż jest podstawowym składnikiem dań w Japonii. Niemalże każdy posiłek zawiera ryż, nieważne czy jest to śniadanie, obiad czy kolacja. Występuje też wiele produktów przetworzonych z ryżu, typu ciastka, przekąski i inne. Ryż można porównać do spożywanych w Polsce ziemniaków. Co ciekawe, w Japonii bardzo ciężko kupić ziemniaki i są one stosunkowo drogie.

Przyprawy w kuchni japońskiej

W przygotowywaniu posiłków używa się wielu aromatycznych przypraw, najważniejszymi z nich są sól i równie słony sos sojowy. Sól jest używana także do konserwowania warzyw i mięsa. Oprócz tego popularne jest także wasabi przypominające smakiem chrzan. Wykorzystuje się także mirin, shiso, imbir i inne.

Słodycze w kuchni japońskiej

Rodzime słodycze japońskie nie są zbyt słodkie, jednak ich wyjątkową cechą jest to, że robione są z mąki ryżowej co sprawia, że w konsystencji są nieco gumowate. Popularnym słodkim nadzieniem jest nadzienie z fasolki adzuki. Bardzo popularne słodycze są także z zawartością zielonej herbaty, która nadaje im wyjątkowy zielony kolor.

Napoje w kuchni japońskiej

Japonia to kraj herbaty, zwłaszcza herbaty zielonej. Picie tego napoju ma nawet własny rytuał i długoletnią tradycję. Herbata jest parzona bezpośrednio z liści w specjalnych imbrykach. Wśród alkoholi króluje sake.

  • Marek

    O w końcu się doczekałem! Kuchnia japońska jest moją ulubioną. Nawet sam kiedyś próbowałem zrobić sushi, ale średnio mi to wyszło 🙁

  • Beata

    Ja nie wiem jak ktoś może pić zieloną herbatę. Kiedys sobie taką kupiłam i smakowało jak siano

    • niezgodnik

      Każdy lubi inny smak. I z tym sianem trochę przesadzasz…

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta

Facebook

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar