Kłopoty z kuchnią orientalną

Kłopoty z kuchnią orientalną
Kłopoty z kuchnią orientalną

Kuchnia orientalna to ciekawy smak i oryginalny aromat. Jej zalety już dawno docenione zostały na całym świecie. Choć bardzo popularna, wydaje się nieco skomplikowana. Dlaczego?

Skąd się biorą problemy z kuchnią orientalną?

Głównym powodem są tu dość nietypowe i nie zawsze dostępne w naszych sklepach składniki. Kuchnia orientalna to przede wszystkim ryby i owoce morza, a także cała gama różnego rodzaju warzyw i przeróżnych odmian ryżu. Dla niektórych zakupienie potrzebnych produktów to prawdziwy problem, bo przecież nie w każdym sklepie można dostać takie cuda, jak tapioka czy ryż jaśminowy. Spytajcie w osiedlowym sklepie o makaron z fasolki mung, a przypuszczalnie okaże się, że pani pracująca w sklepie w życiu o takim produkcie nie słyszała. Często jedynym rozwiązaniem dla miłośników kuchni orientalnej stają zakupy dokonywane przez Internet. O ile jednak można w ten sposób kupić różne gatunki ryżu czy makaronów oraz przypraw i mieszanek ziołowych, to pozostaje nadal problem z warzywami. Fasola wężowa czy korzeń lotosu to w dalszym ciągu rzadkość w naszych sklepach. Cóż, miłośnicy kuchni orientalnej muszą liczyć na to, że sprzedawcy zaczną dostrzegać rosnącą modę na kuchnię orientalną i zadbają o to, by zaspokoić oczekiwania swych klientów. W ostatnim czasie zmieniło się to jednak na korzyść miłośników kuchni orientalnej, bowiem w większych marketach w dużych aglomeracjach są stoiska całkowicie poświęcone tylko kuchni orientalnej. Jest tam bogata oferta składników suchych, płynnych, chociaż oferta warzywna trzeba przyznać, że nie istnieje. Z bardziej dostępnych roślin orientu należy wymienić soję. Ze względu na dużą zawartość białka jest bardzo ceniona, zwłaszcza przez osoby nie spożywające mięsa. Ostatnio jednak moda na tę roślinę trochę zmalała, ze względu na pojawiające się co jakiś czas w mediach informacji, że soja spożywana codziennie potrafi hamować pracę niektórych organów wytwarzających hormony czy przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych.

Kuchnia orientalna w restauracji

Zawsze pozostaje nam jeszcze skorzystanie z restauracji orientalnych, gdzie serwowane są posiłki z wykorzystaniem rzadko spotkanych w Polsce składników. Wyjście do restauracji jest ciekawą przygodą, zwłaszcza gdy zabieramy z sobą kogoś pierwszy raz.

  • eryk

    Ciekawe jak smakuje taki korzeń lotosu? A to jest kwiat czy warzywo?

    • urszula

      Warzywo

      • zenek

        haha a ja zawsze myślałem że to kwiat 😀

  • geograf

    Zabawne jest to że u nas takie właśnie potrawy rybne, sushi itp. są ekskluzywem i nie zbyt tanim wydatkiem. A z kolei w takiej Japonii gdzie mają lepszy dostęp do oceanu, jest to danie standardowe jak u nas kotlet. Kwestia położenia na mapie 😉

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta

Facebook

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar