Dieta łotewska i jej największe przysmaki

Dieta łotewska i jej największe przysmaki
Dieta łotewska i jej największe przysmaki

Dieta mieszkańców państw nadbałtyckich może zaskoczyć swą różnorodnością i bogactwem. Choć ryby zajmują w niej ważne miejsce, nie są jedynymi potrawami goszczącymi często na lokalnych stołach. Doskonałym przykładem na to, jak bogata i różnorodna może być kuchnia nad Bałtykiem jest kuchnia łotewska.

Dania łotewskie

W tym kraju ryby morskie bez wątpienia stanowią ważną część menu, są jednak tylko dodatkiem do innych produktów spożywczych. Jakich? Łotwa znana jest przede wszystkim jako kraj wspaniałych pierożków. Tutejsze restauracje i jadłodajnie mają zazwyczaj kilkanaście rodzajów tego przysmaku w swym menu. Pierożki to dania, na które spotkać można różne przepisy, dzięki czemu są one jednym z najbardziej uniwersalnych specjałów nadbałtyckiej kuchni. Dieta Łotyszów nie bazuje jednak tylko na rybach i pierożkach. Ważną rolę zajmują tu takie warzywa, jak kapusta, ziemniaki czy marchew. Wielkim uznaniem cieszą się również pomidory, które bardzo często podawane są w zalewie jako dodatek do potraw rybnych. Mieszkańcy Łotwy znani są jednocześnie ze swego zamiłowania do mięsa, a w szczególności do wieprzowiny. Łotewskie restauracje koniecznie muszą posiadać w swym menu takie dania, jak kotlety wieprzowe czy też golonko. Wielkim uznaniem cieszą się w tym kraju również wieprzowe kiełbaski, co jest najlepszym dowodem silnego wpływu kuchni niemieckiej na współczesną łotewską dietę.

Łotewskie pierogi z kapustą

Dzisiaj dowiemy się, jak smakują łotewskie pierogi z kapustą.

Farsz pierogowy:
  • 40 dag ugotowanych i potłuczonych ziemniaków
  • cebula
  • 200 ml wody
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • oliwa do podsmażenia cebuli
  • sól, pieprz
Ciasto pierogowe:
  • 200 ml wody
  • 40 dag mąki pszennej
  • sól

Wykonanie:

Z podanych składników na ciasto przygotowujemy masę pierogową. Masę rozwałkowujemy i kroimy z niej kwadraty. Wcześniej przygotowujemy farsz do pierogów. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości. Następnie po ugotowaniu, odcedzamy wodę i dodajemy do niej ziemniaki oraz podsmażoną i pokrojoną drobno cebulę. Następnie solimy i pieprzymy,  wedle uznania. Na kwadraty z masy pierogowej wkładamy farsz i lepimy pierożki. Wrzucamy na gotującą się i lekko osoloną wodę. Pierożki można również podsmażyć na patelni.  Smacznego!!!

  • gertruda-opole

    Pierożki wygladają tak swojsko – w wiejskim klimacie.

  • Łucja_82

    mnie to się wszystkie pierogi rozklejają w gotowaniu

    • łukaszek1

      może coś robisz nie tak? przejrzyj inne przepisy

  • ola

    Ostatnio byłam na Kazimierzu w Krakowie w pierogarni i tam podali mi właśnie pierogi w takim naczyniu jak na zdjęciu. Pysznie smakowały

  • Fan-pierożków

    Moje ulubione pierogi to z mięsem lub z serem i cebulką. Trzeba będzie spróbować i tych.

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta

Facebook

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar