Dlaczego lubię czytać książki kucharskie?

Książki kucharskie – rozwijanie się

Jako, że lubię jedzenie i gotowanie, moją najczęstszą lekturą są książki kucharskie – pewnie zastanawiacie się dlaczego akurat one? Jest to spowodowane przede wszystkim tym, że chcę się rozwijać – chcę dążyć do rozwijania swoich umiejętności kucharskich i podnosić poziom potraw które przygotowuję. Kocham gotować a rozwijanie swojego hobby to rzecz naturalna.

Każda przeczytana  książka kucharska to nowe informacje i nowe doznania. W każdej książce są zawarte nowe sposoby przyrządzania potraw i mieszania ich z różnymi dodatkami. Łączenie smaków które teoretycznie nie współgrają ze sobą i nie mogą stworzyć czegoś sensownego w praktyce przynosi zupełnie inny efekt – tworzy się wspaniały i nie do opisania smak który zachwyca podniebienie i osobę która je spożywa. Ciężko to sobie wyobrazić ale przykładem może być zupa pomidorowa z odrobiną mandarynek. Wielu z Was nie wyobraża sobie tego dania a większość wyobraża sobie jej fatalny smak. Jednak jest zupełnie inaczej – zupa ta ma przepyszny smak delikatnych pomidorów a mandarynki tylko dodają lekkiej słodyczy i kwaskowatości jednocześnie. Jej zapach zachwyca nie jedną osobę.

Smak nie zawsze idzie w parze z wyglądem i zapachem. Każda książka do gotowania, opisuje inny sposób przyrządzania potraw. W gotowaniu najpiękniejsze jest to, że pomimo tych samych składników użytych do przygotowania – smak będzie się różnił w zależności od sposobu gotowania i przygotowywania dania. Niektórzy nie zdają sobie sprawy jak duże znaczenie ma delikatne mieszanie niektórych składników. Drobne rzeczy wpływające na smak końcowy – piękne!

Nie każda pomoże ale każdą warto przeczytać

Nie każda książka kucharska rozwinie naszą umiejętność gotowania poprzez nowe przepisy. Każda książka pomoże nam zrozumieć w jaki sposób powstają konkretne smaki. Kiedy omlet będzie słodki bez użycia cukru? Czy ubitą pianę można usmażyć na rozpuszczonym maśle? Skąd mielibyśmy to wiedzieć jak nie z różnych książek kucharskich? Równie ważną sprawą jest samodzielne próby stworzenia czegoś nowego oraz co najważniejsze – dzielenie się tymi próbami i zastosowanymi składnikami z innymi. Być może Tobie nie uda się wykonać smaczną podstawę ciasta ale komuś innemu to się udało?

  • Sabina

    Ja bardzo chciałabym się nauczyć gotować dobrze, bo tak byle jak to umiem.

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta

Facebook

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar